Muziekwereld van de Steeldrum – lesmateriaal

Wie ooit de warme klanken van een steeldrum heeft gehoord, zal die niet snel vergeten. Dit niet alledaagse geluid is met geen enkel ander instrument te vergelijken. De steeldrum is uit armoede en onderdrukking geboren maar heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig en professioneel instrument. Was het vroeger een instrument waar simpele ritmes en melodieën op werden gespeeld, inmiddels speelt men naast traditionele Caribische muziek ook pop- en zelfs klassieke muziek op de steeldrum.

Muziekwereld van de Steeldrum is een vmbo-programma waarbij de muziekbeleving van leerlingen op verschillende manieren wordt geactiveerd. Het project bestaat uit een introductieles die in de handleiding is beschreven, en een workshop op school. In het Tropenmuseum maken de leerlingen kennis met wereldmuziek van verschillende continenten en zien zij een korte film over de Steeldrum op Trinidad. Een bezoek aan een concert in het Tropentheater completeert het programma.

Het programma is bedacht en ontwikkeld door Margriet Jansen en Gundy van Dijk. Door de sluiting van het Tropentheater december 2012 is dit programma momenteel niet meer actief.

Leerlingen van de IVKO school speelden in april 2010 de sterren van de hemel tijdens de steeldrum workshop in het Tropentheater in Amsterdam.

Docentenhandleiding Muziekwereld van de Steeldrum ©2010 Tropentheater Tropenmuseum

De inhoud van deze pagina is beschermd, je kunt deze niet kopiëren.