logo

HIDE and HAIR | Met Huid en Haar – documentary in production

Met Huid en Haar is het verhaal van Matthea, ondernemer met een antropologische blik; ‘Understanding to drive change’ is haar motto.
Bereikt zij duurzaamheid en vooruitgang voor de herders in Mongolië?

Een documentairefilm over ondernemerschap in Mongolië in een van oudsher vieze industrie. De leerindustrie.

Welkom in Mongolië, een land met 60 miljoen dieren op 3 miljoen mensen. Overbegrazing van de Mongoolse steppe en klimaatverandering maken acute actie noodzakelijk. Een duurzaam opgezette leersector voor paardenhuiden kan daarbij een belangrijke rol spelen. Paardenhuiden bewerken is echter moeilijk door de structuur van de huid, als je dit dan ook nog duurzaam wilt aanpakken in een land dat daar geen ervaring mee heeft en door het klimaat veel logistieke problemen kent, dan is er veel te winnen, of te verliezen.

We filmen dit verhaal parallel aan het leven van de herders op de steppe. Bij het leven van de herdersfamilie in de ger, bij het melken van de paarden en de prachtige beelden van de kuddes vrijlopend op de steppe. Alle herders houden paarden, ze zijn een statussymbool en tegelijkertijd een bron van inkomsten. Paarden slachten ze voor het vlees om daarmee een extra inkomen te verkrijgen en bijvoorbeeld het schoolgeld voor de kinderen te betalen. Maar als vervolgens de huiden langs de kant van de weg liggen te rotten doet het pijn. Veel pijn. Hoe mooi is het als er dan een bedrijf langskomt dat de huiden wil opkopen, en ze duurzaam wil bewerken. Een bedrijf dat ook de paardenharen meeneemt en daar iets moois van maakt.

Datum:april 15, 2019