Banbankuné in opdracht van drumdrumdrum

Banbankuné is een concert en voorstelling ineen voor groep 3 tot en met 6 van het basisonderwijs. In de voorstelling is heel veel muziek te horen met het verhaal van oma als rode draad.

Banbankuné is een woord uit het Papiamento en betekent: Kom, neem het mee! Dat is de wijze raad die Roël Calister, de bandleider, van zijn oma heeft gekregen. Roël Calister is geboren op het eiland Curaçao. Eenmaal naar Nederland geëmigreerd wist Roël dat je altijd iets meeneemt. Ook al doe je dat niet bewust. Je neemt een herinnering mee van wat je hebt meegemaakt, iets wat je geleerd hebt: een nieuw woord, een nieuw instrument, een wijze raad.

Toen Roël zich dat eenmaal bewust was heeft hij zichzelf eigen gemaakt dat hij altijd waar hij ook is bewust iets meeneemt, iets wil leren. Daardoor heeft hij bijvoorbeeld heel veel kennis opgedaan van instrumenten die andere mensen niet kennen. Die kennis zal hij met de leerlingen delen in de handleiding en tijdens de voorstelling. Zo gaan de leerlingen samba muziek uit Brazilië horen, Afrikaanse muziek gespeeld op de balafoon, traditionele muziek uit Curaçao gespeeld met een oud ploegijzer, de Agán, en de Caju, de hoorn waarmee ze vroeger boodschappen overbrachten en uit Australië komt de didgereoo. Een echte wereldreis.

Met behulp van de handleiding, de bijbehorende video en de mp3 fragmenten, maken de leerlingen kennis met de muzikanten, de instrumenten en studeren zij twee liedjes in. Ook werken zij met het thema Banbankuné van de voorstelling.

Banbankuné
Auteur en eindredactie: Margriet Jansen
Met dank aan de vier muzikanten voor hun verhalen
Fotografie & vormgeving: Francis Sling
Script en regie voorstelling: Wijnand Stomp
2014©drumdrumdrum.nl

De inhoud van deze pagina is beschermd, je kunt deze niet kopiëren.