logo

Documentary A JOURNEY OF 1000 MILES STARTS WITH A SINGLE STEP

TRAILER

 
 
Slaagt antropoloog Matthea van Staden erin de Mongoolse herders een duurzaam toekomstperspectief te bieden? Een documentaire met een cruciale rol voor het geliefde Mongoolse paard.

SYNOPSIS

Met een passie voor Mongolië, het land, de cultuur en de mensen, is antropoloog Matthea van Staden een onderneming gestart om huid en haar van het Mongoolse paard te verwerken. De film A journey of 1000 miles start with a single step, toont de stappen die Matthea samen met haar zakenpartner Zack Dagvadorj zet om hun duurzame en culturele droom te realiseren. Een documentaire over het ambachtelijk bewerken van leer, over ambitie en het levend houden van culturele waarden.

Welkom op de Mongoolse steppe, waar paarden een iconische status hebben en de herders hun geliefde paarden een tweede leven willen geven. Overbegrazing en klimaatverandering hebben een enorme impact op het leven van de nomaden. ‘Het duurzaam bewerken van paardenhaar en -huid kan een belangrijke rol spelen in het voortbestaan van het nomadenleven’, stelt Matthea. In een poging verandering te brengen door te begrijpen, is ze een onderneming gestart: ‘Duurzaamheid is geen simpele checklist.’

Regisseur: Margriet Jansen
Producent: Margriet Jansen MJCpro
Camera en geluid: Paul Enkelaar
Editor: Margriet Jansen en Ania Harre
Montage advies: Gys Zevenbergen
Taal: Nederlands, Mongools, Engels en Duits | Nederlands of Engels ondertiteld
Lengte: 78 minuten cinema/tv | 52 minuten televisie versie
Formaat: FULL HD 1920 x 1080 | DCP

 • English

  A JOURNEY OF A 1000 MILES STARTS WITH A SINGLE STEP
  Director Margriet Jansen

  Will anthropologist Matthea van Staden achieve a sustainable perspective for the Mongolian herders’ future? A documentary with the beloved Mongolian horse in a key role.

  SYNOPSIS

  Passionate about Mongolia, the country, its culture and people, anthropologist Matthea van Staden started an enterprise that process hide and hair of the Mongolian horse. The movie A journey of 1000 miles starts with a single step, shows the steps made by Matthea, together with her business partner Zack Dagvadorj, realising their sustainable and cultural dream. It is a documentary about the craft of leather making, about ambition and keeping cultural values alive.

  Welcome to the Mongolian steppe, where horses are iconic animals and herders seek to give their beloved horses a second live. Overgrazing and climate change have a huge impact on the life of the nomads. ‘Sustainable manufactured horse hide and hair can play a key role in the survival of nomadic herding’, states Matthea. In an effort to bring change by understanding she became an entrepreneur: ‘Sustainability is not a simple checklist.’

  Director: Margriet Jansen
  Producer: Margriet Jansen MJCpro
  Camera and sound: Paul Enkelaar
  Editor: Margriet Jansen en Ania Harre
  Advisory editor: Gys Zevenbergen
  Language: English or Dutch subtitled | Mongolian, English, Dutch and German spoken
  Translations: Mongolian – English | Batjargal Badamsambuu
  Duration: 78 minutes cinema/tv | 52 minutes television version
  Format: FULL HD 1920 x 1080 | DCP

Toelichting
Mongolië is een land met 60 miljoen dieren en 3 miljoen mensen. Overbegrazing van de Mongoolse steppe en klimaatverandering maken acute actie noodzakelijk. Een duurzaam opgezette leersector voor paardenhuiden kan daarbij een belangrijke rol spelen. Het is bovendien een uniek proces dat nergens anders op de wereld gebeurd.

We filmen dit verhaal parallel aan het leven van de herders op de steppe en de problemen die zij ervaren. Maar ook zien we de hoop die zij krijgen door de mogelijkheid om alles van het paard te kunnen verkopen. Een diepe wens gaat in vervulling als zij het paard een tweede leven kunnen geven en zij niet alleen het vlees maar ook huid en haar van het edele dier kunnen verkopen.

SCREENINGS

To be released in 2021.
#comingsoon