logo

Documentary HAIR and HIDE | Met HUID en HAAR

TRAILER

#comingsoon
#hairandhidethemovie

HET VERHAAL

Met Huid en Haar vertelt hoe een Nederlandse antropoloog Mongoolse herders de 21e eeuw probeert in te krijgen zodat hun duurzaam gelooid paardenhaar én paardenleer de wereld kan veroveren.

Welkom op de steppe van Mongolië waar de paardenkuddes zich vrij bewegen. Matthea van Staden is ondernemer en antropoloog; door te begrijpen probeert zij verandering te brengen. Paardenhuiden bewerken is echter moeilijk door de structuur van de huid, als je dit dan ook nog duurzaam wilt aanpakken in een land dat daar geen ervaring mee heeft en door het klimaat veel logistieke problemen kent, dan is er veel te winnen, of te verliezen. ‘Duurzaamheid bereik je niet met een eenvoudige checklist’.

Regisseur: Margriet Jansen
Producent: Margriet Jansen MJCpro
Camera en geluid: Paul Enkelaar
Editor: Ania Harre en Margriet Jansen
Montage advies: Gys Zevenbergen
Taal: Nederlands, Mongools, Engels en Duits | Nederlands of Engels ondertiteld
Lengte: 75 minuten cinema/tv | eventueel – 55 minuten televisie versie
Formaat: FULL HD 1920 x 1080 | DCP

 • English

  HAIR AND HIDE
  Director Margriet Jansen

  SYNOPSIS

  Hair and Hide is the story of a Dutch anthropologist, who tries to guide Mongolian nomads into the 21st century, jointly conquering the world with their sustainable tanned horsehair and horsehides.

  Welcome to the Mongolian steppe, where horses are beloved, iconic animals and herders seek to give their horses a second live. Overgrazing and climate change have a huge impact on their daily life. ‘Sustainable manufactured horse hides and hair can play a key role’, states Matthea van Staden. She became an entrepreneur in a challenging environment who tries to bring change by understanding: ‘Sustainability is not a simple checklist.’

  Director: Margriet Jansen
  Producer: Margriet Jansen MJCpro
  Camera and sound: Paul Enkelaar
  Editor: Ania Harre en Margriet Jansen
  Advisory editor: Gys Zevenbergen
  Language: English or Dutch Subtitled | Mongolian, English, Dutch and German spoken
  Translations: Mongolian – English | Batjargal Badamsambuu
  Duration: 75 minutes cinema/tv | on request – 55 minutes television version
  Format: FULL HD 1920 x 1080 | DCP

Toelichting
Mongolië is een land met 60 miljoen dieren en 3 miljoen mensen. Overbegrazing van de Mongoolse steppe en klimaatverandering maken acute actie noodzakelijk. Een duurzaam opgezette leersector voor paardenhuiden kan daarbij een belangrijke rol spelen. Het is bovendien een uniek proces dat nergens anders op de wereld gebeurd.

We filmen dit verhaal parallel aan het leven van de herders op de steppe en de problemen die zij ervaren. Maar ook zien we de hoop die zij krijgen door de mogelijkheid om alles van het paard te kunnen verkopen. Een diepe wens gaat in vervulling als zij het paard een tweede leven kunnen geven en zij niet alleen het vlees maar ook huid en haar van het edele dier kunnen verkopen.

SCREENINGS

#comingsoon