logo

Documentary A JOURNEY OF 1000 MILES STARTS WITH A SINGLE STEP

TRAILER

 
 
De gezamenlijke reis van een Nederlandse en Mongoolse ondernemer, op weg naar een duurzame en traceerbare keten in Mongools paardenleer en -haar. Het behoud van culturele waarden is hun drijfveer. Een documentaire met het geliefde Mongoolse paard in de hoofdrol.

SYNOPSIS

Met een passie voor Mongolië, het land, de cultuur en de mensen, is antropoloog Matthea van Staden een onderneming gestart om huid en haar van het Mongoolse paard te verwerken. De film A journey of 1000 miles start with a single step, toont de stappen die Matthea samen met haar zakenpartner Zack Dagvadorj zet om hun duurzame en culturele droom te realiseren. Een documentaire over het ambachtelijk bewerken van leer, over ambitie en het levend houden van culturele waarden.

Welkom op de Mongoolse steppe, waar paarden een iconische status hebben en de herders hun geliefde paarden een tweede leven willen geven. Overbegrazing en klimaatverandering hebben een enorme impact op het leven van de nomaden. ‘Het duurzaam bewerken van paardenhaar en -huid kan een belangrijke rol spelen in het voortbestaan van het nomadenleven’, stelt Matthea. In een poging verandering te brengen door te begrijpen, is ze een onderneming gestart: ‘Duurzaamheid is geen simpele checklist.’

Regisseur: Margriet Jansen
Producent: Margriet Jansen MJCpro
Camera en geluid: Paul Enkelaar
Editor: Margriet Jansen en Ania Harre
Montage advies: Gys Zevenbergen
Editor televisie versie: Diego Gutiérrez
Taal: Nederlands, Mongools, Engels en Duits | Nederlands of Engels ondertiteld
Lengte: 78 minuten cinema/tv | 53 minuten tv
Formaat: FULL HD 1920 x 1080 | DCP

 • English

  A JOURNEY OF A 1000 MILES STARTS WITH A SINGLE STEP
  Director Margriet Jansen

  Both, Dutch Matthea and Mongolian Zack, need Idealism and tenacity to fulfil their dream for Mongolia. Their passion for the future of the country, its culture and people become their meaning of life.

  The film introduces the audience to life on the Mongolian steppe, where horses are iconic animals and herders seek to give their beloved animals a second live. Overgrazing and climate change have a huge impact on the life of the nomads. ‘Sustainable manufactured horse hide and -hair can play a key role in the survival of nomadic herding’, states Zack and Matthea. In an effort to bring change by understanding they hope entrepreneurship is the way toward this change.

  The challenge for Matthea and Zack is huge. ‘Sustainability is not a simple checklist’ especially not in the leather sector. This sector has been highly polluting and uses water and energy resources in huge amounts. At the same time, they too are facing different dilemma’s like: the ongoing process of upscaling; technicians who feel uncertain about new sustainable tanning recipes; the long distance between the Netherlands and Mongolia and the difficulties to control the whole production chain.
  Share the experience of the two entrepreneurs operating with their partners in the land of the living legends, on the Mongolian steppe.

  Director: Margriet Jansen
  Producer: Margriet Jansen MJCpro
  Camera and sound: Paul Enkelaar
  Editor: Margriet Jansen en Ania Harre
  Advisory editor: Gys Zevenbergen
  Editor television version: Diego Gutiérrez
  Language: English or Dutch subtitled | Mongolian, English, Dutch and German spoken
  Translations: Mongolian – English | Batjargal Badamsambuu
  Duration: 78 minutes cinema/tv | 53 minutes tv
  Format: FULL HD 1920 x 1080 | DCP

Toelichting
Mongolië is een land met 60 miljoen dieren en 3 miljoen mensen. Overbegrazing van de Mongoolse steppe en klimaatverandering maken acute actie noodzakelijk. Een duurzaam opgezette leersector voor paardenhuiden kan daarbij een belangrijke rol spelen. Het is bovendien een uniek proces dat nergens anders op de wereld gebeurd.

We filmen dit verhaal parallel aan het leven van de herders op de steppe en de problemen die zij ervaren. Maar ook zien we de hoop die zij krijgen door de mogelijkheid om alles van het paard te kunnen verkopen. Een diepe wens gaat in vervulling als zij het paard een tweede leven kunnen geven en zij niet alleen het vlees maar ook huid en haar van het edele dier kunnen verkopen.

SCREENINGS

To be released in 2021.
#comingsoon